Loppu onnellisille lopuille

”Ja he elivät elämänsä onnellisina loppuun asti. Sen pituinen se.”

Tuttu juttu, mutta tässä on jotain mätää. Jotain perustavanlaatuista hämmennystä herättävää sisältöä, jota en allekirjoita, enkä usko, että kenenkään kannattaisi. Miksi? Se selviää nyt.

Onnellinen loppu on asia, jota meitä opetetaan tavoittelemaan lapsesta saakka. En varsinaisesti sano, etteikö kannattaisi uskoa onnellisiin loppuihin. Niitä todella on olemassa, juuri sellaisena kuin kauneimmissa saduissa. Sanonpa kuitenkin, että en kannata niitä sellaisenaan kuin ne olemme oppineet näkemään. Miksi yleinen ajatus on, että kun sanotaan tahdon, sen pituinen se ja loppuelämä vain eletään onnellista loppua? Miksi emme opi jo lapsesta, että jokaisessa lopussa piilee alku? Uskon onnellisiin alkuihin, siitä blogin nimikin, Happy beginning. Onnellinen alku alkaa siitä hetkestä, kun jotain loppuu.

img_1192

Mielestäni kyse on ajattelutavan muuttamisesta. Sen sijaan, että keskitytään loppuun, oli se sitten surullinen, ihana tai jotain siltä väliltä, tulisi keskittyä siihen mitä hyvää lopusta seuraa. Tai mitä menneisyytemme lopuista on seurannut. Tiedän hyvin, että lopun myllerryksessä, etenkin huonon lopun, on vaikea nähdä alkua. Ainakaan onnellista alkua. Etenkin meillä herkillä tunteet vievät välillä sitä vauhtia, että eteenpäin on vaikea nähdä ja suruun tai murheeseen on helppo hukata itsensä. Alku on kuitenkin aina siellä jossain, joka ikinen kerta. Jos niin päätät, se alku voi olla parempi kuin ikinä kuvittelit.

Toisaalta taas onnellisen lopun odottaminen ja tavoitteleminen ei auta nauttimaan elämästä. Vuosien kokemus on opettanut minulle, ettei elämä ole täynnä loppuja vaan alkuja. Koska pyrimme jatkuvasti uusiin päämääriin, unohdamme helposti, miten paljon olemme kasvaneet ja miten upeiksi ihmisiksi ne loput ovat meidät tehneet. Kun tavoittelemasi päämäärä jossain vaiheessa koittaa, ei se ole loppu. Se on alku uudelle ja sen takana siintää uusi seikkailu ja uusi sinä.

Jos olet taipuvainen keskittymään siihen, että asiat loppuvat, kokeile tätä yksinkertaista harjoitusta. Keskity miettimään jotain elämässäsi kohtaamaa lopetusta. Voit valita minkä tahansa lopuksi kokemasi tilanteen, oli se onnellinen tai ei. Hengitä syvään ja katso loppuasi uudelta kantilta. Koita löytää siitä alku. Mitä hyvää ja uutta lopusta on seurannut, eli minkä alku se on? Jos sait potkut, oliko se uusi alku urallesi? Jos parisuhteesi päättyi, opitko jotain sellaista, mikä teki sinusta sen mahtavan ihmisen, joka olet nyt? Jos sanoit tahdon onnellista loppua odottaen, mieti myös minkä kaiken upean alku se on ollut.

img_1191

Uusi vuosi on loistava aika kääntää aivot ajattelemaan alkuja loppujen sijaan. Elämässä tulee vastaan useita alkuja, mutta mielestäni sillä on vaan yksi loppu, joka toivottavasti odottaa vasta vuosikymmenten päässä. Vaikka jotkin asiat loppuvat, olivat kyseessä sitten ihmissuhteet, urakiemurat tai pienet arkiset asiat, ei kyseessä todella ole loppu. Kaikessa piilee uusi alku. Jos osaa arvostaa elämän antamia mahdollisuuksia, se alku voi olla onnellinen. Happy beginning.

 

– Kati

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s