5 kirjaa, jotka muuttivat elämäni

Tänä uudenvuodenlupausten kulta-aikana suuret muutokset elämässä saattavat tuntua enemmän velvollisuuksilta kuin innostavilta. Jos motivaatio ei ole kohdallaan, elämänmullistus voi olla tahmea ja tuntua liian isolta palalta purtavaksi, varsinkin jos satut olemaan erityisherkkä. Etenkin seikkailunhakuiset erityisherkät sompailevat jatkuvasti muutosten aiheuttaman ahdistuksen ja toisaalta innostuksen välillä. Ei-seikkailunhaluisille herkille puolestaan isot muutokset saattavat aiheuttaa pääosin huolta ja väsymystä. Kuulostaako tutulta?

Oman elämäni korjausliikkeet ovat opettaneet, että parhaiten elämänsä saa hyppysiin, kun käsittelee yhden palan kerrallaan. Ja, niin kliseistä kun se onkin, onni lähtee sisältä. Uskon, että takuuvarmimmin elämänmuutoksista pääsee niskan päälle kun tuntee itsensä, rakastaa itseään sellaisena kuin on ja menee minne sydän sanoo. Kun tämä on hanskassa, voi inspiraatiota ja motivaatiota muutokseen lähteä hakemaan muilta upeilta, vahvoilta, onnellisilta ja elämässään menestyneiltä ihmisiltä. Yhdeltä kerrallaan, jottei huku inspiraation suohon 😉

Esittelen seuraavaksi viisi upeaa, ihanaa ja motivoivaa kirjailijaa ja kirjaa, jotka paitsi auttoivat minua järjestämään elämäni uudelleen, myös motivoivat muutoksessa joka päivä.

1) Elaine Aron – Erityisherkkä ihminen

Jos olet erityisherkkä, etkä ole lukenut tätä kirjaa, NYT on aika lampsia kirjakauppaan.

Elaine Aron on tutkija, jonka työn ansiosta erityisherkkyydelle on termi ja jonka ansiosta tiedämme piirteestämme näin paljon. Erityisherkkä ihminen on Aronin ensimmäinen Hsp:tä käsittelevä opus, jossa kerrotaan esimerkkien kautta piirteidemme moninaisuudesta. Kun pari vuotta sitten hoksasin itse olevani EH, auttoi tämä kirja ymmärtämään ominaisuuksiani ja tapojani toimia paljon paremmin. Samalla tunne siitä, että on yksin näiden asioiden kanssa katosi, ja huomasin kuuluvani vähemmistöön, joka on todellisuudessa ihana, upea ja voimakas.

Varoituksen sananen: Omalta osaltani kirja jäi ensimmäisellä kerralla kesken, koska luin sitä liian intensiivisesti. Minulle tuli tunne, että erityisyyteni, jonka kanssa olin elänyt 30 vuotta, ei ollutkaan enää niin erityistä. Kesti hetken, ennen kuin ymmärsin, ettei erityisherkkä ihminen ole samanlainen kuin miljoonat muut erityisherkät ihmiset. Erityisherkkyys ei määrittele meitä, vaan se on osa meitä. Loppu on sitä uniikkia yksilöllisyyttä, joka tekee minusta minut ja sinusta sinut.

Jos tämä kirja innostaa ja ilahduttaa, Aronilta löytyy toinenkin hyvä Hsp:tä käsittele teos: Erityisherkkä ihminen ja parisuhde. Suosittelen tätäkin lämpimästi, mutta kannattaa kuitenkin aloittaa ensimmäisestä.

img_1851

2) Mel Robbins – The 5 Second Rule

Näistä viidestä kirjasta Mel Robbinsin The 5 Second Rule on todennäköisesti ollut itselleni kaikkein mullistavin. En vieläkään ymmärrä, miten niin yksinkertainen asia voi olla niin tehokas. Ja ei, kyseessä ei siis ole se, kuinka monta sekuntia ruoka voi olla lattialla ennen kuin se muuttuu syömäkelvottomaksi. 😀

Tuntuuko teistä ikinä siltä, että asiat junnaavat paikoillaan eivätkä etene? Mel Robbinsin mukaan jokainen meistä kyllä tietää mitä tehdä, jotta unelmaelämän voi saavuttaa, emme vaan saa aikaiseksi. Viivyttelemme viivyttelemisestä päästyämme. Pitäisi maksaa laskut, mutta ainiin, pesukone piti purkaa ja jotain piti syödä ja tv:stä tuli juuri nyt se yksi tuikitärkeä ohjelma. Projekti pitäisi saada valmiiksi, mutta parempi kuitenkin pitää vielä yksi palaveri, vähän brainstormata ja katsoa jos vielä syntyisi uusia ajatuksia hauduttelemalla. Lenkille pitäisi lähteä, mutta kengät ovat hukassa ja kaupassakin piti käydä ja ulkona on jo pimeää ja varsinkin liukasta.

Jos edelliset kuulostavat tutuilta, älä huoli. Niin ne kuulostavat melkein kaikille. Mutta hei, apu on lähellä. Mel Robbinsin The 5 Second Rule tarjoaa uskomattoman yksinkertaisen ratkaisun viivyttelyyn. Aivot käytännössä huijataan pois viivyttelystä, kerta toisensa jälkeen, yksinkertaistettuna vain laskemalla viiteen. Saattaa kuulostaa hölmöltä, mutta oikeasti, uskokaa minua, tämä kirja kannattaa lukea. Heti. Tänään. Nyt. Asap. Viivyttelemättä.

Tunnistatko olevasi viivyttelijä? Laske ääneen 5,4,3,2,1, nouse sohvalta ja kävele kirjakauppaan. Olen tosissani. Jätä tämän postauksen lukeminen kesken, nouse ylös ja toimi nyt. Voin melkein 100 %:sesti luvata, että elämäsi muuttuu paremmaksi. Klikkaile sen jälkeen takaisin tänne kommentoimaan kokemuksistasi. Just do it!

3) Sarah Silverton – Tietoisen läsnäolon läpimurto

Kirjoitin jokin aika sitten läsnäolosta ja hetkessä elämisestä. Sain kirjoituksesta jälkeen paljon yhteydenottoja etenkin erityisherkiltä, jotka vielä etsivät sisäistä rauhaansa. Tässä siis teille, kanssaherkät ja muut, jotka kaipaatte seesteisyyttä elämäänne.

Oletko koskaan istunut paikallasi tuijottaen suklaapalaa, jotta käsittäisit miltä se todellisuudessa näyttää? Tai istunut tuolissa ja huomannut miltä tuoli tuntuu selkääsi vasten? Ymmärrän, että kuulostan nyt vähän höpsöltä, mutta tämä kirja opetti minua pysähtymään ja kiinnittämään huomiota arkisiin asioihin ja näkemään pienet hetket uudella tavalla.

Kirja on täynnä mindfulness-harjoituksia, joita tekemällä oikeasti voi oivaltaa itsestään jotain. Kiireiseen elämään sopivat harjoitukset ovat kohtalaisen lyhyitä, joten tekosyitä harjoitusten tekemättä jättämiselle on vaikea keksiä. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, varsinkin jos mindfulness on vielä tuntematon valloitus. Tällä kirjalla on hyvä aloittaa eikä se ole paksuudella pilattu. 🙂

img_1837

4) Marie Kondo – Konmari, siivouksen elämänmullistava taika

Erityisherkällä pää on koko ajan täynnä ajatuksia. Ja analyysejä. Ja tunteita. Ja huolta. Ainakin minulla on. Joskus jopa uupumukseen asti, joka sitten vaihtuu epätoivoon, joka lopulta päättyy nauruun hassuista ajatuksistani. Erityisherkissä aivoissani siis mennään yhtä vuoristoratakyytiä yötä päivää. Olen onnekseni huomannut, että mitä enemmän ympärilläni on fyysistä seesteisyyttä ja järjestystä, sitä helpompi minun on käsitellä ja ymmärtää sisälläni myllertäviä tunteita. Kuten kirjailija Gretchen Rubinkin (fiksu nainen muuten), on todennut; ulkoinen järjestys tuo sisäistä rauhaa.

Ulkoista järjestystä on toisinaan vaikea saavuttaa omin voimin. Siivoat sieltä, siivoat täältä, mutta järjestys katoaa yhtä nopeasti kuin tulikin. Paitsi jos olet konmarittanut. Marie Kondo, japanilainen siivous- ja järjestelyekspertti, on varmasti jo monelle tuttu Konmari-metodistaan. Metodi saavutti suuren huomion jo muutama vuosi sitten ja nyt Marien uuden Netflix-sarjan myötä aihe on jälleen tapetilla. Jos et ole lukenut tätä kirjaa, saatat pitää koko hommaa hetken hömpötyksenä tai trendivillityksenä. Konmari ei kuitenkaan ole pelkästään tapa siivota, se on tapa elää ja ympäröidä elämä ilolla ja onnella. Vaikka Konmari-kirja ei varsinaisesti käsittele minimalismia, koen, että se on suurimmaksi osaksi sulassa sovussa myös minimalistisen ajatustavan kanssa. Ja se voi auttaa ainakin kaltaisiani erityisherkkiä hengittämään. Vaikka luin tämän kirjan ensimmäisen kerran jo muutama vuosi sitten, sen vaikutus näkyy edelleen arjessani joka päivä.

Olitpa sitten skeptinen tai innoissasi, suosittelen hankkimaan jostain Marien alkuperäisen teoksen. Blogitekstejä, artikkeleja, videoita ja tv-ohjelmia aiheesta löytyy vaikka millä mitalla, mutta todellisen ilon tunteen ymmärtäminen vaatii mielestäni henkilökohtaista tutustumista tähän kirjaan. Vain niin voi ymmärtää, miksi Konmari on maailmanlaajuinen sensaatio ja miksi meitä marittajia löytyy jokaisesta maailman kolkasta. 🙂

5) Gary Vaynerchuk – Crushing it

Jos olet yrittäjä tai yrittäjähenkinen, etkä tiedä kuka on Gary Vaynerchuk, kannattaa asiasta ottaa selvää. Amerikkalais-valkovenäläinen yrittäjä, vaikuttaja, motivaattori ja monen inspiraation ja ihailun lähde ei jätä ketään kylmäksi; tätä miestä joko vihaa tai rakastaa. Moni, minä mukaan luettuna, kuuluu tähän Garyä ylistävien fanijoukkoon. Jos pidät Tony Robbinsista ja olet itse kuin alati liikkuva vieteripupu, klikkaile Garyn taajuudelle, tämä tyyppi on huippu!

Crushing it on tavallaan jatko-osa Garyn ensimmäiselle kirjalle Crush it. Crushing it ylistää yrittäjyyttä, kovaa työntekoa ja aktiivista asennetta elämään. Kirjassa esitellään vaikuttajia, yrittäjiä ja inspiroivien ihmisiä, jotka ovat muuttaneet elämänsä suunnan ja saavuttaneet elämänsä unelmia. Garyn vinkkien ja mielipiteiden ohella kirja on täynnä näiden upeiden ihmisten kertomuksia siitä, miten suuresti Crush it:n lukeminen vaikutti heidän elämänsä. Crushing it on kuin se viimeinen potku persuksille ja omantunnon nipistys, jos Mel Robbinsin viiden sekunnin sääntö ei saanut nousemaan sohvalta.

Jos Gary ei ole tuttu, kannattaa Crushing it-teoksen lisäksi lukea myös tuo alkuperäinen Crush it. Itselleni kuitenkin juuri Crushing it ja siinä esitellyt tarinat tekivät minuun niin suuren vaikutuksen, että omakin elämäni otti uuden suunnan.

img_1838

Vinkkinä vielä: Crushing it toimii erinomaisesti myös äänikirjana, Gary on mahtava puhuja ja naisten kertomukset lukeva Amy Landino on yksi suosikkitubettajistani.

Ihanan motivoivaa alkuvuotta! Go and create your fairytale! ❤

 

– Kati

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s