Sunnuntairutiini kaikille aisteille

Lepo. The forbidden word. Yksi tärkeimmistä erityisherkän velvollisuuksista, vaikka se usein unohtuukin, on pitää huolta itsestään. Tiedän kokemuksesta, että on miljoona kertaa helpompaa kantaa huolta kaikista muista kuin kääntää huomio itseensä. Jopa siihen pisteeseen asti, että ne muut, joista kannat huolta, pakottavat sinua ottamaan aikaa itsellesi. Vaikka onkin tärkeää hengittää syvään ja kuunnella itseään joka päivä, esimerkiksi aamurutiinin muodossa, on myös hyvä pyhittää erityistä hemmotteluaikaa itselleen viikon päätteeksi. Mitäpä jos sunnuntaistressin sijaan viikon viimeinen päivä olisikin täynnä ihania asioita, joita odottaa? Asioita, jotka hemmottelevat jokaista aistia? Okei, tiedän että tämä kuulostaa vähän imelältä, mutta monelle Hsplle aistiherkkyys on tuttuakin tutumpaa. Siksi olen sitä mieltä, että jotta voisi hemmotella itseään kokonaisuutena, on huomioitava jokainen aisti… ja ehkä pari itse keksittyä aistia, ihan vaan varmuuden vuoksi. 😀

Oma sunnuntairutiinini on hioutunut juuri minulle sopivaksi vuosien mittaan, mutta silti muuttuu jatkuvasti sitä mukaa, kun itsekin muutun. Ei ole siis tarkoitus, että rutiinista pitää kiinni kynsin hampain vuosikausia, vaan kuuntelee itseään ja sitä, mikä todellisuudessa tekee onnelliseksi. Tällä hetkellä oma sunnuntairutiinini kuitenkin palvelee tarkoitustaan niin hyvin, että halusin jakaa sen teille.

Näköaisti

Osta kukkia. Kauniit asiat ja luonto ovat monelle erityisherkälle niin lähellä sydäntä, että pelkkä kukan tuijottelukin rentouttaa. Sunnuntai onkin mielestäni oiva päivä kävellä kukkakauppaan ja ostaa juuri se kaunein hortensianoksa tai ruusu, joka huutaa siellä nimeäni. Kotiin tultuani asetan oksan kauneimpaan maljakkooni ja ihailen sitä pitkin päivää. Uskomatonta on, kuinka paljon yksi pieni kukka kaunistaa kotia ja rauhoittaa mieltä.

Hajuaisti

Mene ulos. Ihan totta, vaikka sataisi, mene ulos. Hitaalle kolmen tunnin kävelylle tai seisomaan sateeseen viideksi minuutiksi. Tärkeintä on pysähtyä ihmettelemään miltä ulkona tuoksuu. Tämä on ehkä itsestäänselvyys teille muille herkille, mutta tiesittekö että talvisade ja kesäsade tuoksuvat ihan erilaisille? Toukokuiset aamut tuoksuvat myös täysin erilaisilta kuin kesäkuun aamut ja välillä keväinen ilma tuoksuu mereltä ja välillä grillimakkaralta. Ilman nuuhkiminen onnistuu muuten hienosti myös iltamyöhällä, silloin siihen voi yhdistää loputtoman tähtitaivaan ihmettelyn.

Tuntoaisti

En tiedä teistä muista, mutta tuntoaisti on itselleni yksi vahvimmista aisteista. Ahdistun kutittavista kankaista, epämukavista vaatteita ja kylmästä ja koleasta. Niinpä tuntoaistin hemmottelu sunnuntaisin on yksi lempiasioistani. Miten se sitten tapahtuu? Et ehkä haluaisi kuulla tätä, mutta vaihtamalla lakanat. Joka ikinen sunnuntai. Vaikka lakanoiden vaihto onkin rasittavaa puuhaa, uusiin puhtaisiin lakanoihin kömpiminen päivän päätteeksi on asia, joka saa hymyn huulille. Minulle on sula mahdottomuus nukahtaa stressaantuneena, jos kietoudun raikkaan tuntuisiin lakanoihin.

Tuntoaistiin liittyy olennaisena osana myös liike. Voidakseni hyvin, on minun tunnettava liike vartalossani. On kuitenkin tärkeää miettiä, minkälainen liikunta sopii parhaiten juuri itsesi hemmotteluun. Olen tässä ehkä hieman puolueellinen, mutta ehdotan, että jos et ole jo kokeillut joogaa, nyt on hyvä aika tehdä niin. Jooga ei ole pelkkää liikettä, vaan todellista kokonaisvaltaista hemmottelua. Se myös saa mielen rauhoittumaan ja valmistaa hyvin siihen kiellettyyn sanaan, lepoon. ❤

Ja sitten se itsestäänselvyys. Tuntoaisti ei olisi tällä listalla, ellei hemmotteleva ihonhoitorutiini kuuluisi siihen. Rakenna itsellesi omalle ihollesi sopiva rutiini ja sen sijaan, että läiskisit ihonhoitotuotteet naamallesi pikavauhtia, ota hetki aikaa ja suhtaudu rutiiniin mindfulnessharjoituksena. Ihonhoitorutiini ei ole välttämätön pakko, vaan hetki, jolloin oikeasti keskität täyden huomion itseesi. Rakasta ihoasi ja itseäsi niin paljon, ettet kiirehdi. Saattaapa vaikka olla, että rentouttava kasvohoito ilahduttaa sinua niin paljon, että siirryt naaman välttämättömästä saippuapesusta 7 vaiheen korealaiseen ihonhoitorutiiniin. 😀 Ps. Tämä koskee myös teitä erityisherkkiä miehiä siellä ruudun toisella puolella. Ihon hoito on hauskempaa kuin kuvittelette 🙂

IMG_3022

Makuaisti

Jos viikossa on yksi päivä, jolloin kannattaa katsoa mitä syö, se on mielestäni sunnuntai. Maanantaiaamu tuntuu tarpeeksi väsyttävältä ilmankin hirveää turvotusta tai raskasta oloa liian tuhdin ilta-aterian jäljiltä. Ravinto on toki jokaiselle yksilöllinen asia, mutta itse yritän panostaa siihen, että etenkin sunnuntaisin syön puhdasta, herkullista ruokaa, joka tekee minulle hyvää. Suosin runsaasti kasviksia, vältän maitotuotteita, lihaa ja liiallista hiilihydraattitankkausta. Mitä paremmin syön sunnuntaisin, sitä helpommalta maanantai tuntuu ja sitä paremmassa vireessä olen kohtaamaan uuden viikon. Makuaistini on oppinut kaipaamaan raikkaita makuja sunnuntaisin, joka puolestaan innoittaa minua jatkamaan puhtaan ruoan syömistä myös uuden viikon alkaessa.

Asia, joka minulta tuppaa unohtumaan etenkin viikonloppuisin, on runsas veden juonti. Tässä on kuitenkin sellainen taikajuoma, jota ilman itsensä hemmottelu ei tunnu ollenkaan yhtä tehokkaalta. Kittaa siis vettä menemään niin paljon kuin jaksat, kroppa lepää paremmin, iho kiittää ja virkeystaso uuden viikon alkaessa on aivan sfääreissä. Erityisen tärkeää tämä on yrittäjille. On täysin sula mahdottomuus olla parhaimmillaan ja iskussa heti maanantaiaamusta, jos keskittyminen menee selviämiseen Saharan aavikolla.

Veden juonnin lisäksi, makuaistia voi ja kannattaa hemmotella jollain rauhoittavalla juomalla. Ne, jotka seuraavat minua Instagramin puolella, ovatkin tästä jo kuulleet, mutta kuulun vannoutuneisiin Four Sigmaticin Reishikaakaon kannattajiin. Tämä ’sienikaakao’ on taannut minulle elämäni parhaat yöunet kerta toisensa jälkeen, sen lisäksi että juoma itsessään on kuin jälkiruoka. Täyttä hemmottelua siis ❤ Four Sigmaticin tuotteita löytyy yrityksen omasta nettikaupasta ja muun muassa Ruohonjuuren valikoimasta. Vahva ja lämmin suositus!

Kuuloaisti

Itsestäänselvää on, että oma lempilevy tai Spotify-soittolista voi jo itsessään olla hemmottelua. Pelkästään tietyn kappaleen kuunteleminen repeatilla saattaa rentouttaa niin paljon, että maailma tuntuu kauniimmalta paikalta. En kuitenkaan listannut kuuloaistia tähän itsestäänselvyyden vuoksi, vaan siksi, että mielestäni etenkin sunnuntaisin on tärkeää kuunnella itseään. Vaikka itsensä kuuntelu ei varsinaisesti tuota ääntä, omien ajatusten tarkastelu edes kerran viikossa keskeytyksettä on todella tärkeää. Erityisherkkänä viikkoni kuluvat niin suurelta osin muista ihmisistä huolehtimiseen, että omien ajatusten kuuntelu saattaa siinä tohinassa unohtua. Yritänkin ottaa aikaa sille, että olen vain omien ajatusteni kanssa. Ilman muuta taustahälinää, mietin vain mitä oikeasti mietin ❤

Sen jälkeen, kun ajatukseni ottavat ylivallan ja huomaan että analysointi lähtee ylianalysoinnin puolelle, levitän joogamaton olohuoneeseen ja meditoin. Kuuntelen siis paitsi omia ajatuksiani, myös sitä, mitä minussa tapahtuu kun kuuntelen itseäni ajattelematta arkisia asioitani. Jos meditointi hiljaisuudessa hirvittää (lue, jos ajatukset lähtevät jylläämään holtittomasti kuten minulla), suosittelen tutustumaan ohjattuihin meditaatiosovelluksiin. Loistavia ovat esimerkiksi Calm ja Headspace.

Uteliaisuudenaisti

Tiedän, ettei tämä varsinaisesti ole oikea aisti, mutta sanotaan uteliaisuutta vaikka bonusaistiksi. Etenkin erityisherkälle yrittäjälle tämän ’aistin’ helliminen on tärkeää. En kehota miettimään yritykseesi liittyviä asioita, se, haluatko tehdä niin, on omasta persoonastasi kiinni. Silti, kehotan olemaan utelias. Ei välttämättä omaan alaasi liittyvissä asioissa, vaan missä tahansa erilaisessa tai kummallisessa. Opi jotain uutta, joka ikinen sunnuntai. Edes ihan vähän. Ei ole väliä keskitytkö kuuntelemaan podcastia, katsomaan dokumenttia Netflixistä tai lukemaan kokonaisen kirjan. Olipa aihe padon rakentaminen, jääkiekko, astrologia, ayurveda, robottiteknologia, elokuvahistoria tai puutarhanhoito, tärkeintä on virittää aivot uteliaisuuteen. Kuuntelemalla itseäni valitsen jonkun aiheen, joka kyseisellä viikolla on herättänyt mielenkiintoni ja omistan sille itselleni sopivan ajan, mitä tahansa 10 minuutin ja parin tunnin väliin. Artikkeli Loch Nessin hirviöstä saa minut paitsi hymähtelemään, avaa myös aivoni uudenlaiselle ajattelulle. Olen huomannut, että yrittäjänä olen luovempi niillä viikoilla, joita on edeltänyt lapsekas uteliaisuus.

Onko teillä sunnuntairutiineja ja mitä niihin kuuluu? Kommentoi tänne tai tule moikkaamaan instan puolelle! Ihanaa viikkoa!

 

Rakkaudella,

Kati

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s